Å finne riktig trapp er en viktig del av ethvert byggeprosjekt.
Det er mange beslutninger som skal tas i forhold til utforming og uttrykk – samtidig er det vel så viktig å sikre riktig utforming i henhold til byggtekniske krav. En god start for å orientere seg i trappeverdenen er å lese gjennom Trappemanualen. I tillegg finner du svaret på våre vanligste kundespørsmål nedenfor.
Alle trappene våre produseres etter nøyaktige mål tilpasset tilgjengelig areal og preferanser fra kunder. Det er mange muligheter for materialer, overflatebehandling og aktuelle tilvalg. Derfor er det også tilsvarende variasjon i pris på trappene vi leverer.
Vi har forholdsvis enkle standardtrapper i en lavere prisklasse der de fleste kunder i tillegg ønsker noe tilpasning i henhold til boligstil og preferanser. I tillegg har vi både privat- og proffkunder med behov for mer unike løsninger i en høyere prisklasse.
Ta kontakt med oss, så hjelper vi deg å finne riktig trapp til riktig pris.
• Rekkverk
• Trinn
• Vange
• Håndløper
En vange er samlebegrepet på det bærende elementet som trinnene i trappen er festet i. Den klassiske trappemodellen har ofte én vange skrudd mot vegg og én frivange ut mot rommet, som også gelenderet er festet i.
Noen flere begrep tilknyttet vanger:
• Innstemt vange der trinnene ligger mellom vangene, innfrest i vange.
• Underliggende vange der trinnene ligger oppå vangene. Denne løsningen kalles også oppsadlet trapp.
• Midtstilt vange: Kun én vange – sentrert midt under som bærende element for trappen.
Se de ulike vangene her
- Brun sort (furu og eik)
- Mørk gråbrun (furu og eik)
- Mørk brun (furu og eik)
- Mellombrun (furu og eik)
- Rødbrun (furu og eik)
- Varm mellomgrå (furu og eik)
- Mellomgrå (furu og eik)
- Lysgrå (furu og eik)
- Hvitpigmentert (furu og eik)
- Gylden hvitpigmentert (eik)
- Lys hvitpigmentert (furu og eik)
- Sterk hvitpigmentert (furu og eik)
- Sterk hvitpigmentert varm (eik)
- Mørk drivved (furu og eik)
- Eiketoning (furu og ask)
Når trappen skal leveres med malte vanger bruker vi gjerne furu, det samme gjelder for håndløper. Mange av våre kunder ønsker også en trapp med synlig trestruktur, for eksempel via beis. I dette tilfellet anbefaler vi å bruke samme tresort og overflatebehandling i både trinn, vanger og håndløper.
Trappetrinn har vanligvis behov for ekstra holdbarhet og slitestyrke, derfor anbefaler vi gjerne eik eller ask. Det er også mulig å benytte furu i trinnene dersom trappen forventes å ha lite belastning – for eksempel i hytter, kjeller og lignende.
Utformingen av en trapp er underlagt en del krav i Byggeforskriften, både med tanke på sikkerhet og at den skal oppleves god å gå i.
Etasjehøyden inkludert selve etasjeskillet påvirker hvor mange opptrinn trappen skal ha, og dermed også anbefalte mål for trapperommet.
Forutsatt etasjehøyde på maks 277 cm og 15 opptrinn, kan følgende mål benyttes fra Trappemanualen – se pdf
Vi anbefaler bruk av byggteknisk kompetanse og egnet trappeprodusent for å sikre at trappen og trapperommet tilfredsstiller gjeldende krav.
Før vi kan ta nøyaktige mål til trappen, må selve trapperommet være klart. Dette innebærer at:
• Vegger og vekselkant må være ferdig kledd og sparklet.
• Gulvet må være ferdig avrettet og eventuelle sponplater, varmekabler, eller andre underlag må være lagt.
• Tykkelse på parkett eller flis må oppgis, dersom dette ikke allerede er lagt.
• Vegger og gulv må være utført i henhold til normalkrav om planhet og retningstoleranse for bygg (angis i NS 3420.)
• Skjulte rør må være avmerket, siden vanger, stolper og håndløpere skal festes til vegg og stendere.
• Veggflaten som vangen skal festes mot må ha stående stendere med CC 30 cm.
Det er mange vurderinger og beslutninger å ta når trappa skal på plass i huset. For å få litt overblikk over tema trapp anbefaler vi følgende lesestoff:
• Trappemanualen som gir anbefalinger basert på tekniske krav
• Gå gjennom valgmuligheter for tilpasning av trappen
• Bli inspirert av bildene i Melbys trappekolleksjon
• Ta kontakt med oss for ytterligere veiledning
En trapp har mange ulike krav til utforming både med tanke på sikkerhet og god brukskomfort. I tillegg stilles en god del byggetekniske krav til selve trapperommet.
Alle nye hus skal følge den til enhver tid gjeldende forskrift. Om det gjelder rehabilitering av eksisterende bolig, skal man følge forskriften om arbeidet er søknadspliktig. Vi anbefaler at du tilnærmer deg teknisk forskrift så godt som mulig, også hvis det ikke er krav om det.
Vi anbefaler en gjennomgang av Trappemanualen for ytterligere informasjon om forskrifter og anbefalinger for trapper trapperom.
Det er den prosjekterende part som har ansvar for å oppfylle forskriftskravet, derfor anbefaler vi bruk av riktig byggeteknisk kompetanse og en kvalifisert trappeprodusent.
Riktig vedlikehold og renhold holder trappen din pen i lang tid. Når du skal rengjøre trappa skal du bruke en myk, fuktig klut med syntetisk vaskemiddel. Ikke bruk grønnsåpe, eller vaskemiddel som inneholder salmiakk eller slipemiddel.
Selv om treverk er malt eller lakket, vil strukturen kunne trekke til seg støv som fester seg. God rengjøring er særlig viktig på lyse overflater, der dette synes godt.
Trappene våre er lakkert med minst to strøk syreherdende lakk. Denne overflatebehandlinga beskytter treet, forenkler rengjøring og gjør at den er motstandsdyktig mot slitasje i den daglige bruken. Etter en tid vil det være nødvendig å legge på et nytt strøk lakk. Ikke vent med dette til slitasjen har kommet gjennom lakken. Området som skal lakkes må mattslipes før du stryker på ny lakk i treets fiberretning. Du kan for eksempel benytte TreStjerner Gulvmatt eller Gulvlakk. Husk å følge bruksanvisningen på boksen.
Dersom du har spørsmål, ta kontakt med oss for veiledning.
Klart vi kan! Dersom du har en standard fargekode fra malingsleverandør, kan denne enkelt brukes på hele eller deler av trappen vi produserer.
Men vi kan også ta utgangspunkt i andre fargeuttrykk fra gulv, benkeplater eller andre referanser du som kunde ønsker. En fargeprøve må i dette tilfellet leveres fysisk til fabrikken vår, bilder kan ikke benyttes som utgangspunkt.
Der det er snakk om en spesialtilpasset farge, er dette en litt mer omstendelig prosess. Det må utformes flere prøver som testes på valgt tremateriale for trappen.
Ble du ikke klokere?
Ta kontakt med oss og vi svarer på dine spørsmål:
"*" obligatorisk felt
Var dette nyttig?
Takk for din tilbakemelding!
Takk for din tilbakemelding!
Vi leser alle henvendelser, men kan dessverre ikke svare deg.