Det er du som bestemmer hvordan trappen din skal se ut – valgmulighetene er uendelige. Vi har designet en kolleksjon av standardtrapper, som kan tilpasses etter dine ønsker og behov. Dersom du trenger råd og bistand for å navigere gjennom valgmulighetene for trappen din, står vi klare til å hjelpe deg.
Trappemanualen
Å planlegge, utforme og oppføre en trapp er ganske komplisert. Derfor har bransjeforeningen Norsk Trevare sammen med de norske trappeprodusentene utformet Trappemanualen. Denne er et nyttig verktøy for både privatpersoner og proffen for planlegging av trapper i tråd med anbefalinger og tekniske forskrifter.
Se hele Trappemanualen:
Designmuligheter for trappene
- Form og størrelse på trappen
- Materialvalg for trappen
- Åpen eller tett trapp
- Valg for trapperekkverk
- Valg for trappetrinn og vange
- Overflatebehandling og fargevalg
- Belysning i trapp
- Oppbevaring under trapp
1. Form og størrelse på trappen
En trapp kan ha mange ulike former og størrelser. Trappeformen avgjør hvilke mål som er anbefalt for trapperommet.
Les mer om krav og anbefalinger for trappemål i Trappemanualen:
De vanligste trappeformene er:
- Rett trapp
- L-trapp
- U-trapp
- Repostrapp
- Spiraltrapp
- S-trapp
- Vindeltrapp
2. Materialvalg for trappen
Ulike treslag til trapp
Hvilket uttrykk og hva slags funksjon skal trappen ha? Husk at ulike treslag har ulike kvaliteter. Også hardheten i tre er ulik – jo hardere treslag, jo mer tåler det av påkjenninger fra bruk. Materialer som ask, eik og bøk er hardere materialer, mens furu og gran er mykere materialer.
Alle treslag vil leve med årstidene, og utvide og trekke seg sammen avhengig av luftfuktighet og temperatur. Dette er helt naturlig, og en del av sjarmen med tre. Dette kan påvirke både utseende og de tekniske løsningene for tre, som innfesting og styrke, kledning, lamellretning og andre faktorer.
Vi kan tilby et bredt utvalg av tresorter, kjenner de ulike treslagene godt, og gir gjerne råd på vegen mot din perfekte trapp. Per i dag er de aller fleste trematerialer vi benytter oss av i produksjonen vår sertifisert bærekraftig.
Les mer om miljø og bærekraft I Melby
3. Åpen eller tett trapp
En viktig avklaring er om trappetrinnene skal være åpne eller lukket. En åpen trappeløsning holder rommet åpent og gir et romsligere preg. En tett trapp avdeler trappesonen, og gir muligheter for bedre lagring og oppbevaringsløsninger under trappen.
4. Valg for trapperekkverk
Rekkverket påvirker i stor grad trappens utseende. Rekkverk kan utformes i mange varianter med bruk av tre, stål og glass.
Håndlister, stolper og spiler kan ha mange ulike former og dimensjoner. Vi hjelper deg med riktig utforming av rekkverk basert på din trappemodell og dine ønsker.
5. Valg for trappetrinn og vange
Tette trapper kan ha tradisjonelle hvite stusstrinn, eller materialer i samme slag som trinnet.
Dersom du ønsker en tett trapp uten trappenese, blir stusstrinn montert jevnt med forkanten av trinnet og du får en ren, 90 graders vinkel som gir et moderne uttrykk på trappen.
Åpne trapper skal ha en barnesikring i underkant av trinnet. Den tradisjonelle løsningen er i tre og monteres under trinnet. Det er også mulig å velge barnesikring uten trappenese, eller en kontrastløsning i stål.
Valg av vangetype er også en beslutning som i stor grad påvirker hvordan trappen din blir seende ut. Her er hovedalternativene utenpåliggende, underliggende, midtstilte vanger eller boltede trinn. Det er også mulig å kombinere noen av disse vangetypene, samt at det også finnes løsninger der frivangen (vangen ut i rommet) kan være helt fraværende.
6. Overflatebehandling og farger
Spesialblandede farger som matcher gulv og interiør
Det finnes en stor mengde ulike farger og valører i både beis og olje. Vi kan spesialblande farge slik at den blir tilnærmet lik gulvet eller andre deler av interiøret. Det kan vi gjøre med både beis, lakk og olje.
Beiset Eik
Beiset Furu
Mattlakk
Aktuelle overflatebehandlinger
Vi bruker både beis, lakk og hardvoksolje som overflatebehandling på våre trapper og spiler. Disse behandlingene har ulike kvaliteter.
Med beis og lakk får man en hard overflate som har stor motstandsdyktighet mot ulike påkjenninger, både mekaniske og smuss og søl. Det krever lite vedlikehold over flere år, men vedlikeholdet krever ofte mer når det først skal gjøres.
Hardvoksolje lar treet beholde mye av sin naturlige følelse når en tar eller går på det, utseendet blir også mindre påvirket enn ved beis og lakk. Oljebehandlede trapper krever jevnlig vedlikehold med spesielle såper og etterbehandling med olje, for å holde seg motstandsdyktig mot slitasje, smuss og flekker. Samtidig er det enklere å utføre vedlikehold hvis det har oppstått hakk eller andre skader, da man kan behandle kun det utsatte området uten at det blir synlig mot resten av treverket rundt.
7. Belysning i trapp
Integrert belysning i trappen fremhever denne som møbel og gir et stemningsfullt uttrykk mot omgivelsene. Belysningen kan integreres i ulike trappemodeller via trappevangene i siden, under trappenesen eller under håndløperen på veggsiden. Vi hjelper deg gjerne med å se på mulighetene for belysning når du velger din trappemodell.
8 .Oppbevaring under trapp
De fleste ønsker å utnytte området under trappa i en eller annen grad. Enkelte av våre trappemodeller kan tilpasses med en smart innebygd oppbevaringsløsning som glir sømløst inn i trappedesignet. Vi hjelper deg gjerne med å se på mulighetene for integrert oppbevaring når du velger din trappemodell.
Var dette nyttig?
Takk for din tilbakemelding!
Takk for din tilbakemelding!
Vi leser alle henvendelser, men kan dessverre ikke svare deg.